De vergeten interland van Dennis de Nooijer

Dennis de Nooijer (bron http://www.vvrcs.nl)

Zaterdagmiddag zetten de broers Gérard en Dennis de Nooijer een punt achter hun loopbaan. Na een carrière van bijna 25 jaar in eerste elftallen vormt de erewedstrijd tussen hun eerste en laatste liefde RCS en een team met voormalig ploeggenoten hun zwanenzang. In de aanloop naar dat duel een terugblik op de vergeten interland van Dennis de Nooijer, waarin hij vier keer scoorde.

De Souburgse tweeling mag zich sowieso international noemen. Ze speelden in hun diensttijd voor het militair elftal en dat ging niet slecht. Tussen spelers als Twan Scheepers (PSV), Ulrich van Gobbel (Feyenoord) en Richard Roelofsen (Vitesse) nam de Spartaanse tweeling in 1991 deel aan het WK in eigen land. Ze reikten tot de halve finale, waarin Italië (Dennis: ,,Dat Ravanelli voor die wedstrijd invloog’’) te sterk was.

Maar Dennis heeft nóg een Oranje-shirt gedragen. Het echte Oranje-shirt. In de aanloop naar het EK van 1996 had bondscoach Guus Hiddink spelers nodig. De Ajacieden waren er nog niet omdat ze de finale van de Champions League moesten spelen tegen Juventus (met Ravanelli overigens) en een aantal ‘buitenlanders’ zoals Jordi Cruijff, Clarence Seedorf, Youri Mulder en Aron Winter had nog clubverplichtingen.

Hiddink riep zeven stagiaires op onder wie Dennis de Nooijer die met Sparta een superseizoen had gedraaid (zesde plaats, zestien goals en bekerfinale gehaald). De andere zes waren André Ooijer, Ferdi Vierklau, Jean-Paul van Gastel, Henri van der Vegt, Louis Laros,  en Toine Rorije. De eerste drie haalden later uiteindelijk ook nog het echte Oranje. Ooijer zit momenteel zelfs in Zuid-Afrika met Oranje.

Twee dagen mochten de zeven meetrainen en -spelen. De oefenwedstrijd tegen de Delftse hoofdklasser DHC was het slotstuk. Voor Dennis de Nooijer een onvergetelijk slotstuk. Hij mocht negentig minuten in de spits spelen – in de rug geassisteerd door Dennis Bergkamp – en scoorde liefst vier keer. Hij maakte de derde, vierde, vijfde en zevende goal in de 7-1-overwinning.

,,Ik weet wat Dennis kan’’, zei Hiddink na afloop. ,,Toch zijn er nog wel facetten waaraan hij moet wennen. Het zou eigenlijk beter zijn als hij vaker op internationaal niveau zou acteren. Die ervaring mist hij.’’ De Nooijer voegde de daad bij het woord, want een dag na de zege ging hij naar Spanje… op vakantie.

Opstelling Oranje:

speler

club

Ed de Goey

(46. Ruud Hesp)

Feyenoord

(Roda JC)

Michael Reiziger

(46. Ferdi Vierklau)

Ajax

(FC Utrecht)

Johan de Kock

Roda JC

John Veldman

(60. André Ooijer)

Sparta

(Roda JC)

Arthur Numan

PSV

Jean-Paul van Gastel

Willem II

Dennis Bergkamp

(65. Henri van der Vegt)

Arsenal

(Willem II)

Phillip Cocu

PSV

Gaston Taument

(60. Toine Rorije)

Feyenoord

(Go Ahead Eagles)

Dennis de Nooijer

Sparta

Peter Hoekstra

(46. Louis Laros)

Ajax

(Vitesse)

Advertenties

One thought on “De vergeten interland van Dennis de Nooijer”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s