FAQ

Who the FAQ is RudeStats? Welke wereldvreemde freak vindt het nodig om het Zeeuwse voetbal in cijfers te vangen?  RudeStats… wat is dat voor naam? Hoe spreek je het überhaupt uit? Je zit zeker de hele dag achter je computer? Hoe vind je al die gegevens? En hoe sla je ze op? Kun je ’s iets voor me uitzoeken? Mogen we het overnemen voor onze eigen site? Vragen, vragen en nog ’s vragen. Ik moet ze telkens opnieuw beantwoorden. Vind ik niet erg, maar ik kan het net zo goed op deze FAQ-pagina zetten. Bij dezen: de antwoorden op de Frequently Asked Questions (FAQ’s).

Welke wereldvreemde freak vindt het nodig om het Zeeuwse voetbal in cijfers te vangen?

Dat zal ik zijn. Rudy Boogert aangenaam. Sportverslaggever van de PZC met een door velen als ongezond beschouwde voorliefde voor cricket (maar daar kun je in Zeeland niet veel mee), voetbal (daarmee wel) en cijfertjes (daar ook mee). Van jongsaf aan turf en verzamel ik eigenlijk al van alles over van alles op sportgebied. Ordners vol met feitjes, tabellen, grafieken.

Toen de PZC in 1998 het aandurfde om met mij in zee te gaan ben ik die cijferobsessie gaan projecteren op de Zeeuwse sport. Met name op voetbal, maar ook op bijvoorbeeld wielrennen, atletiek, handbal en schaken. Van alle (inter)nationale sporten verzamelen anderen al allerhande materiaal. Zoek je iets, dan kun je op internet heel veel vinden. Maar op het gebied van de Zeeuwse sport niet. Gat in de markt!

 

RudeStats (hij is de keeper) maakt hier deel uit van een illuster gezelschap. Zo zien we bijvoorbeeld een oud-Feyenoorder, een oud-PSV'er, een marathonloper, een keldervoetballer, een schwalbekoning, een voormalig pupil van Frans de Munck, de zoon van mister DBGC en de Feyenoord-watcher van Elf. Zoek zelf maar uit wie wie is.

 

RudeStats… wat is dat voor naam?

Tja, je moet wat. Vooral in Engeland vinden statistische gegevens al jarenlang gretig aftrek bij de voetballiefhebbers. Aan de overkant van de Noordzee worden die Stats genoemd. Het Rude-gedeelte wordt verklaard door mijn gevoeligheid voor dubbelzinnigheden. Rude is vanzelfsprekend een spin-off van mijn voornaam Rudy, maar in het Engels betekent het ook grof, brutaal. Ik heb de vrijheid genomen om dat in turbotaal te interpreteren als bruut. Brute statistieken dus.

Hoe spreek je het überhaupt uit?

Op z’n Engels: roedstets.

Je zit zeker de hele dag achter je computer?

Ja.

Hoe vind je al die gegevens?

De gegevens van nu haal ik vanzelfsprekend uit kranten en van internet. Als ik iets niet kan vinden, wend ik me tot de clubs zelf. De ervaring heeft geleerd dat heel veel clubs hun eigen cijferaar hebben. Inmiddels heb ik met verschillende van hen regelmatig contact en zoals elke psychiater zal bevestigen: ervaringen delen met lotgenoten verzacht de pijn. Daaruit is immers het fenomeen praatgroep ontstaan. Zo ver zijn wij Zeeuwse cijferaars nog niet.

Voor de gegevens van vroeger ben ik net als ieder ander aangewezen op instanties als de Zeeuwse Bibliotheek met z’n microfiches, een juweel van een site als de krantenbank en op clubarchivarissen. Ik wil er eigenlijk een pleidooi voor houden dat elke club zo iemand aanstelt. Alles dat je nu bewaart, hoef je later niet terug te zoeken. Mmm, die ga ik op een tegeltje zetten.

En hoe sla je ze op?

In de computer. Daarbij ben ik heel veel dank verschuldigd aan de bedenkers van Word en Excel. Daarnaast maak ik gebruik van databases zoals eenieder die kan downloaden via Hispage.nl en Ltrack. Bewerkelijk, maar gratis (ik blijf een Zeeuw) en hartstikke handig (ik blijf praktisch).

Kun je ’s iets voor me uitzoeken?

Dat kan, maar mijn archieven zijn nog allerminst compleet. Sinds de afschaffing van het afdelingsvoetbal in 1996 ben ik redelijk compleet. Om een veelgehoorde vraag maar meteen te beantwoorden: ik heb nauwelijks opstellingen tot mijn beschikking. Wedstrijden, uitslagen, doelpuntenmakers wél. Maar het is helaas niet zo dat de KNVB die naar me doorstuurt. Hoe geweldig dat ook zou zijn.

Mogen we het overnemen voor onze eigen site?

Heikel punt in internetland. Het is niet de bedoeling dat mijn gehele weblog geïmplementeerd wordt in een andere site. Klinkt absurd, maar het is gebeurd. Daarmee wordt het auteursrecht op een Rude manier geschonden. De PZC hangt het volgende principe aan: Plaats de eerste alinea van het blogje (artikeltje) met bronvermelding op je site en link vervolgens door naar het weblog. Sjieke oplossing lijkt me.

Vragen, vragen en nog ’s vragen.

Als er nog meer vragen leven, stel ze! Stuur een mailtje naar rudestats@zeelandnet.nl

6 gedachten over “FAQ”

  1. Hallo,

    Ik heb een vraagje over een Plugin die wordt gebruikt op de rudestats site, het gaat om het Follow icoontje rechtsonder aan pagina, je kunt je hier inschrijven om de posts in je e-mail te ontvangen. Ik zou graag zoiets toevoegen aan de RIA-W site (www.ria-w.nl) maar ik kan z’n plugin niet vinden. Ik heb ook nog wel een vraagje over RIA-W. Het is namelijk zo dat RIA-W nu voor de zoveelste keer is gepromoveerd naar de 3e klasse, en het hier voorzover ik weet nooit langer dan 1 seizoen heeft uitgehouden.
    Wat ik eigenlijk zou willen weten is hoe de stand van zaken op dit moment is vergeleken met de eerdere keren dat RIA in de 3e klasse speelde, ik geloof dat ze 2 seizoenen geleden de eerst 8 duels verloren, vergeleken hiermee gaat het nu dus redelijk goed, maar hoe het hiervoor is verlopen…geen idee, wellicht kun je me helpen.
    Met vriendelijke groet Peter Verhelst (RIA-W site)

  2. Hallo ik had nog een reactie gestuurd op
    “Krabbendijke stoot Aardenburg van 0-0-troon” post, gelieve deze te verwijderen, staat op de verkeerde plaats. Het is misschien een leuk idee om een lijstje met kortst zittende trainers te maken, deze van RIA-W is na 3 weken vertrokken, een record ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: